Απολογισμός της Πυροσβεστικής 2023… νεκροί, καμένα δάση, σπατάλη και αδιαφάνεια


Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος
,

Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Ήρθε ο καιρός να κάνουμε όσο πιο ήρεμα και νηφάλια μπορούμε έναν απολογισμό του έργου της Πυροσβεστικής κατά την αντιπυρική περίοδο του 2023.

Συνοπτικός απολογισμός:

Καταστροφές

Παρατηρήσεις

Συνολική καμένη έκταση 1.726.260 στρ. Η Χώρα μας με μόλις το 131.957 τ.χιλμ. που αποτελεί μόνο το 3,11 % της έκτασης της ΕΕ (4.233.000 τ.χιλμ).

Αν παραδεχθούμε ότι μόνο το μισό της Χώρας μας (65.978 τ.χιλμ) αποτελείται από Ξηροθερμικά Δάση και γενικά οικοσυστήματα και αντίστοιχα μόνο το 1/3 της έκτασης της ΕΕ αποτελείται από παρόμοια οικοσυστήματα της Ελλάδας (1.411.000 τ.χιλμ), τότε η Χώρα μας διαθέτει μόνο το 4,67% της έκτασης της Ε.Ε. παρόμοιων εκτάσεων.

Παρ’ όλα αυτά κατέγραψε το 41,9% της συνολικής καμένης έκταση. Δηλαδή δεκαπλάσια έκταση της αναμενόμενης.

Νεκροί 28 άνθρωποι από Πυρκαγιές

(και 16 από τις πλημμύρες)

Δύο πιλότοι, δύο Κτηνοτρόφοι, μία παραθερίστρια, ένας Μελισσοκόμος, ένας εθελοντής πυροσβέστης και 20 μετανάστες.

Οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους από τις Δασικές πυρκαγιές, στα τελευταία 25 χρόνια της Πυροσβεστικής στην Χώρα μας επίσημα είναι 274.

Καμένα Δάση 1.035.756 στρ. Με την παραδοχή ότι το 60% των αγροτοδασικών πυρκαγιών καταστρέφει αμιγώς Δάση.
Καμένες γεωργικές εκτάσεις 690.504 στρ. Με την παραδοχή ότι το 40% των αγροτοδασικών πυρκαγιών καταστρέφει γεωργικές εκτάσεις.
Έξοδα*

(Τα αναφερόμενα είναι κατ’ εκτίμηση αφού δεν υπήρξε ποτέ κάποιος οικονομικός απολογισμός) 

Για την λειτουργία του «Επιχειρησιακού Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ε.Τ.Π.Α.Κ.)» 5.000.000 Άρθρο 38 του Ν.4662/2020 φορέας Ιδιωτικού δικαίου. Ορίζεται από τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ελέγχεται από επιτροπή που ορίζει …. ο ίδιος…
Για την Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων 15.000.000 Άρθρο 39 του Ν.4662/2020.

Για την Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Πάντοτε οι Στρατηγοί της Πυροσβεστικής είχαν ένα κενό. Δεν έχουν επιστημονικές γνώσεις στα αντικείμενο.

Σκάρωσαν λοιπόν έναν ακόμα φορέα για την επιμόρφωσή τους.

Αλλά και για να κάνουν …. Μελέτες… κυρίως με αργόμισθους που ποτέ δεν θα ανακοινωθούν.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον Δημοσιογράφο, Καθηγητή από τους γνωστούς Πανεπιστήμονες κλπ να εκθειάζουν τις «ηρωικές» αλλά εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς προσπάθειες, να πηγαίνει το μυαλό σας σε τέτοιου είδους κατά κύριο λόγο αργόμισθες συνεργασίες.

Για το «Κέντρο Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων» (ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ.Κ.) 8.000.000 Άρθρο 40 του Ν.4662/2020.

Το Κέντρο Μελετών, υπάγεται, έχει έδρα και εποπτεύεται κι αυτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η εποπτεία περιλαμβάνει τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο, την έγκριση του προϋπολογισμού και απολογισμού του έργου του και τον διοικητικό έλεγχο σχετικά με τη νομιμότητα των πράξεων και ενεργειών των οργάνων διοίκησής του.

Η Διοίκηση λοιπόν ξοδεύει το χρήμα… για μελέτες… γενικώς και η ίδια Διοίκηση ελέγχει τα πεπραγμένα της.

Για το Μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας 10.000.000 Άρθρο 41 του Ν.4662/2020

Το διορίζει πάλι ο κος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (μαντέψτε ποιους έχει διορίσει) χωρίς φυσικά προϋποθέσεις. Και βέβαια μοιράζει ότι θέλει και πάλι χωρίς λογοδοσία. Η δομή είναι άχρηστη γιατί η διαθέτουμε μόνιμες επιστημονικές δομές στην Μετεωρολογική Υπηρεσία και στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Για την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου 60.000.000 Άρθρο 42 του Ν.4662/2020

Η Επιτροπή αυτή είναι ένας μηχανισμός επιλεκτικού και αδιαφανούς σκορπίσματος χρήματος μέσω της διασπάθισης αρμοδιοτήτων άλλων φορέων.

Η Επιτροπή οποία, ανεξάρτητα από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να χαρακτηρίζει, ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης, προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες των Δήμων ή Περιφερειών ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου φορέα του Δημοσίου που διακρίνονται σε:

α. έργα ή εργασίες καθαρισμού (εννοεί και Δασών),
β. έργα ή εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης μικρής κλίμακας,
γ. έργα ή εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών,
δ. έργα ή εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου,
ε. έργα ή εργασίες για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας,
στ. έργα ή εργασίες ανάσχεσης ή αποκατάστασης διάβρωσης εδαφών βασικών οδικών δικτύων ή αντιστήριξης πρανών ή αποτροπής κατολισθητικών φαινομένων και
ζ. έργα ή εργασίες που αφορούν σε αναγκαίες επιχειρησιακά κτιριακές υποδομές του Εθνικού Μηχανισμού,
η. έργα ή εργασίες άμεσης αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, κατ΄ εφαρμογή των προβλεπόμενων στα Γενικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών 3.000.000 Εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζει πάλι μόνος του ο κος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και έχει ως σκοπό την συλλογή χρήσιμων δεδομένων με σκοπό τη διευκόλυνση της συνεργασίας στο πεδίο της πρόληψης, αντιμετώπισης και του συντονισμού δράσεων δασικών πυρκαγιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των Ευρωπαϊκών Κέντρων της Ανοικτής Μερικής Συμφωνίας.

Με άλλα λόγια δεν έχει καμιά χρησιμότητα (εκτός από τα ταξιδάκια) μια και τα στοιχεία αυτά είναι ανοικτά στον καθένα και δεν χρειάζεται καμιά «συλλογή» εκτός από την στοιχειώδη γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Το κρυφό ταμείο των μυστικών κονδυλίων της Πυροσβεστικής 30.000.000 Άρθρο 53 του Ν.4662/2020

Τι ανάγκες μυστικών κονδυλίων έχει η Πυροσβεστική; Είναι για μερικούς αυτονόητο. Θα άξιζε όμως τον κόπο ένας έλεγχος της λίστας των πληρωμών.

Μερικό σύνολο 1 131.000.000  
Έξοδα Πτήσεων και… ψευδοπτήσεων 28.800 Χ 30.000 = 864.000.000 ΕΥΡΩ. Τα 90 εναέρια μέσα αν δεχθούμε ότι πετάνε 8 ώρες για 40 μόνο ημέρες μια και δεν πετάνε όλα ταυτόχρονα ο αριθμός ωρών πτήσης όλων μαζί θα είναι:
90 Χ 8 Χ 40 = 28.800 ώρες πτήσης.
Αν το κόστος κάθε ώρας πτήσης είναι 30.000 ΕΥΡΩ (μαζί με την συντήρησή τους, την ενοικίαση την αμοιβή και φιλοξενία των ξένων πιλότων και του  ειδικού προσωπικού υποστήριξης), το κόστος της αεροπυρόσβεσης (ανεξάρτητα από το πόσες πραγματικά γίνονται πράγματι, αλλά πληρώνονται) είναι 864.000.000 ΕΥΡΩ.
Έξοδα κίνησης του Κρατικού Μηχανισμού με καύσιμα υπερωρίες κλπ 500.000.000 Αν υπολογίσουμε τα έξοδα του κρατικού μηχανισμού με τα 3.700 πυροσβεστικά κάθε είδους και κάθε φορέα, που τρέχει πανικόβλητος σαν μπουλούκι που άγεται και φέρεται, μια για να σβήσει, μια για να εκκενώσει ακόμα και Νοσοκομεία κλπ και την λειτουργία των 81 θερινών κλιμακίων και συντήρηση υπάρχοντος εξοπλισμού, εύκολα ξεπερνάμε τα 500.000.000 ΕΥΡΩ.
Μερικό σύνολο 2 1.364.000.000  
Έξοδα μισθοδοσίας προσωπικού 1800 Χ 12 Χ 17.300 = 373.680.000 Η Πυροσβεστική έχει σήμερα 17.300 άτομα προσωπικό με μέσο όρο μισθού περίπου 1800 ΕΥΡΩ μικτά χωρίς υπερωρίες.

Σύντομα ανακοινώθηκαν προσλήψεις ακόμα 1.000 ατόμων με 16 νέα κλιμάκια

Που θα προσθέσουν τουλάχιστον 1800 Χ 12 Χ 1000 = 21.600.000 ΕΥΡΩ

Μερικό σύνολο 3 373.680.000  
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.868.680.000  

Στα παραπάνω δεν υπολογίζουμε το λειτουργικό κόστος του Κεντρικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, του ειδικού λογαριασμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της πραγματοποίησης του μόνου δικαιολογημένου και αναγκαίου έργου της Πυροσβεστικής, δηλ. με τις Αστικές επιχειρήσεις.

Ούτε φυσικά υπολογίζουμε στο άρθρο αυτό το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση τοπικών περιοχών που τώρα πια φτάνει σε επίπεδο ολόκληρων επαρχιών (Νομός Έβρου, Εύβοια) που τις αναγκάζει σε Παραγωγικό μαρασμό, πληθυσμιακό φυλλορρόημα με προφανείς Εθνικού κινδύνους.   

Επισημαίνουμε ότι με βάση το άρθρο 44 του ν. 4662/2020 έγινε το ακατόρθωτο… Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαχειρίζεται και ελέγχει τις οικονομικές υποθέσεις και λειτουργίες όλων των υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή, σχεδιάζει, συντονίζει και εποπτεύει όλα τα θέματα που άπτονται της οικονομικής λειτουργίας της αυτόνομα. Ο κος Γενικός Γραμματέας είναι ο διατάκτης κάθε δαπάνης και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) που συστήθηκε με το άρθρο αυτό ορίσθηκε ως Κύρια Κεντρική Υπηρεσία και επομένως δεν ελέγχεται από ελεγκτικούς μηχανισμούς άλλων Υπουργείων και του Υπουργείου οικονομικών συμπεριλαμβανομένων.

Να παρατηρήσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου τόσο των οικονομικών δεδομένων της Πυροσβεστικής, δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός και βέβαια δεν υπάρχει και ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου και των επιχειρησιακών παιδαριωδών λαθών στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των Δασικών πυρκαγιών και κυρίως των λαθών συντονισμού.

Και δυστυχώς οι επόμενοι στόχοι της Πυροσβεστικής είναι πλέον αντικοινωνικοί και αγγίζουν τα όρια του παρακράτους.

Στόχοι τους είναι :

  1. Να φορτώνουν όλα τα μελλοντικά περιστατικά δασικής πυρκαγιάς σε κάθε αγρότη, μελισσοκόμο, κτηνοτρόφο ή τυχαίο περαστικό, να τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί για κακούργημα, να τον προφυλακίζουν για να παρουσιάζουν τάχα ανακριτικό έργο και να θριαμβολογούν στα τηλεοπτικά παράθυρα, άσχετα αν τελικά ο κατηγορούμενος θα αθωωθεί ή θα μεταπέσει η κατηγορία σε πταίσμα.

Ουσιαστικά ο στόχος τους είναι να φταίει πάντα κάποιος άλλος ή … τα πεύκα. 

  1. Θέλουν να επιβάλλουν και νομοθετικά την ατιμωρησία σε όλους τους αξιωματικούς που ευθύνονται αποδεδειγμένα με τα απανωτά λάθη τους, τις αρνήσεις επιχείρησης στα Δάση, ακόμα και ….. της κοπάνας τους.

Αναρωτιέμαι το πώς είναι δυνατόν από όλους τους πρωταίτιους της εκατόμβης στο ΜΑΤΙ αλλά και όλων των περιστατικών με νεκρούς να μην τιμωρηθεί ποτέ κανείς;

Πως μπορεί οι κατηγορούμενοι σε ανοικτές μεγάλες δίκες, να προάγονται κανονικά χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός;

Πως μπορεί αυτός που τοποθέτησε τον Συντονιστή της Καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια το 2021, Συντονιστή όλου του Αιγαίου για να κάνει τα ίδια και στην Ρόδο;

Αγαπητοί φίλοι,

Η Πυροσβεστική δεν θα μπορέσει ποτέ να προστατεύσει τα δάση από τις δασικές Πυρκαγιές. Δεν ξέρει πώς να μπει στα δάση, πώς να βγεί, δεν εφαρμόζει αντιπύρ, ούτε και μπορεί να καταλάβει το πώς ενεργούν οι Δασικές Υπηρεσίες μέσα στα Δάση. Δεν αφομοίωσαν ποτέ την χρήση των υψηλών πυροφυλακίων τα οποία εγκατέλειψαν και ποτέ μα ποτέ δεν έχουν σχέδιο για την άμεση κατάσβεση, τις γραμμές της κύριας πλήξης, της οργάνωσης των αντιπυρικών λωρίδων κλπ.

Είναι σαφές ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή.

Ας κάνουμε λοιπόν ότι κάνουν όλες οι Χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με εμάς.

Μία είναι η λύση: 

  • Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίες και ανάθεση του συντονισμού της Δασοπυρόσβεσης στα Δάση με παράλληλη μεταφορά των κονδυλίων της πρόληψης στην Διάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και ταυτόχρονη διαχείριση Δασών.
  • Ουσιαστική λειτουργία του Ειδικού Σώματος Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο.

(Όπως το καθορίστηκε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο Σώμα),

  1. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων στο Σώμα Δασοπροστασίας.
  2. Μεταφορά προσωπικού (μέχρι 3000 άτομα) στο Ειδικό Σώμα με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους.
  3. Άμεση κατάργηση των αδηφάγων εποχιακών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία.
  4. Απαγόρευση υποβολής προτάσεων από την Πυροσβεστική σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα Χρηματοδότησης, σε θέματα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής και φυσικά σε θέματα Εθνικών εξοπλισμών.
  5. Αναθεώρηση κάθε προγραμματισμού Σπατάλης σε αχρείαστο ή αναποτελεσματικό χρυσοφόρο (για μερικούς) εξοπλισμό της αποδεδειγμένα τουλάχιστον ανίκανης ηγεσίας του σημερινού Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
  6. Έλεγχος των Λογαριασμών όλων των ηγεσιών της Πυροσβεστικής (και των συγγενών τους) σε βάθος δεκαπενταετίας τουλάχιστον.
  7. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων Αξιωματικών από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών που είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Πρέπει να γίνει ότι πρότεινε και εφήρμοσε ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ας γίνει ότι προτείνει ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας Δασών κος Δημήτρης Κατσούδας.

Ας γίνει ότι πρότεινε σημερινός Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κος Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ας γίνει ότι πρότεινε ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κος Ανδριανός Κουρμπάτσης.

Ας γίνει ότι αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή των Ελλήνων το 1993.

Ας γίνει ότι αποφάσισαν τα πορίσματα της Βουλής των Ελλήνων το 2008 μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007.




ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading