Γεωργοδασοκομία ή αγροδασοπονία;

Βασίλειος Παπαναστάσης
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Πρόεδρος του Ελληνικού Αγροδασικού Δικτύου

Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com  με τη μορφή άρθρου ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Δενδροφύτευση σε γεωργικές εκτάσεις». Δυστυχώς όμως στο άρθρο αυτό χρησιμοποιείται ο όρος  «γεωργοδασοκομία» σε μετάφραση του όρου agroforestry που υπάρχει στο αγγλικό κείμενο με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση. Κι αυτό γιατί το πρώτο συνθετικό της λέξης agroforestry είναι «agro» που αναφέρεται στην ελληνική λέξη «αγρός» και το δεύτερο συνθετικό «forestry» που σημαίνει «δασοπονία» και όχι «δασοκομία», η οποία στα αγγλικά αποδίδεται με τον όρο «silviculture».

Άρα, η σωστή μετάφραση στα ελληνικά του agroforestry είναι «αγροδασοπονία», όπως την καθιέρωσε στην ελληνική βιβλιογραφία το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο (www.agroforestry.gr) και όχι «γεωργοδασοκομία». Ο τελευταίος αυτός όρος αποπροσανατολίζει, γιατί παραπέμπει στην συμβατική γεωργία και στην καλλιέργεια των δασών, με τις οποίες η αγροδασοπονία δεν έχει άμεση σχέση, επειδή αποτελεί  ξεχωριστή χρήση γης.

Ως εκ τούτου, τα συστήματα που δημιουργεί η αγροδασοπονία είναι «αγροδασικά» και όχι «γεωργοδασοκομικά». Για το λόγο αυτό, ο πίνακας του άρθρου πρέπει να αντικατασταθεί από τον επόμενο, που περιέχει τους σωστούς όρους και στηρίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία:

Υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι λανθασμένοι όροι μέσα στο άρθρο που δημιουργούν σύγχυση, όπως η μετάφραση του carbon sequestration σε «παγίδευση» του άνθρακα αντί «αποθήκευση», του woody vegetation σε «δασώδη», αντί «ξυλώδη» βλάστηση και του hedgerow σε «θαμνοστοιχία», αντί του «φυτοφράχτης».

Γενικά, όμως το άρθρο είναι πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό για τα πλεονεκτήματα της αγροδασοπονίας και για την ανάγκη εγκατάστασης δασικών δέντρων σε γεωργικές εκτάσεις με στόχο τη δημιουργία πολύ-λειτουργικών αγροδασικών συστημάτων. Περιλαμβάνεται στο τρίτο μέρος του εγγράφου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τίτλο «Οδηγίες για Φιλική με το Περιβάλλον Δάσωση, Αναδάσωση και Δενδροφύτευση» (Guidelines on Biodiversity-Friendly Afforestation, Reforestation and Tree Planting). Δυστυχώς όμως οι προτάσεις του δεν λήφθηκαν υπόψη κατά την σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανακοινώθηκε  την 26η Απριλίου του 2023 (βλ. σχετικό μας άρθρο στο dasarxeio.com,13/05/2023).




ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δάσωση Γεωργικών Γαιών

Tags: , , , , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading