Παραλογισμοί … και καταλογισμοί …

Γράφει ο Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Οι παραλογισμοί των δασικών χαρτών έχουν φορείς, αντικείμενο, περιεχόμενο και συνέπειες.

Στους φορείς των παραλογισμών εντασσόμαστε όλοι, συνθέτοντας ταυτόχρονα και την έννοια της «κοινωνικής υπαιτιότητας».

Αντικείμενο των παραλογισμών είναι το σύνολο των αυθαίρετων κτιρίων, κτισμάτων και κατασκευών σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Περιεχόμενο των παραλογισμών είναι οι κλιμακούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων (ή στρεβλώσεων…) για 25 ή 45 χρόνια (χωρίς να αποκλείονται παρατάσεις στο χρονικό ορίζοντα των παραλογισμών).

Συνέπειες των παραλογισμών στους δασικούς χάρτες είναι η σημαντική έλλειψη μέτρων προλήψεως (προσβάλλοντας την αρχή της προλήψεως)  και η πλήρης απουσία μέτρων προφυλάξεως (η απαγόρευση καθολικής ή ειδικής διαδοχής  υπόκειται εύκολα σε αναθεώρηση – είναι για το θεαθείναι-, ενώ η απαγόρευση πολεοδομικών εργασιών έχει το βάρος πολυετούς αρνητικού παρελθόντος). Παραπέρα, η επιβολή διοικητικών προστίμων αγνοεί τελείως τη συνεχιζόμενη προσβολή του δασικού περιβάλλοντος, μεταβάλλοντας την όλη κοινωνική υπαιτιότητα σε παράδειγμα προς μίμηση!

Στην αντίπερα όχθη των παραλογισμών ορθώνονται οι «καταλογισμοί», δηλαδή για την ακρίβεια οι καταλογισμοί με αρνητικό πρόσημο, αλλιώς η πλήρης έλλειψη καταλογισμών.

Φορείς του καταλογισμού θα μπορούσε να είναι η Διοίκηση. Ωστόσο, δεκαετίες ολόκληρες «επέτρεπε» μέσω μηχανισμών ή μέσω ανυπαρξίας ελέγχου των αρμόδιων οργάνων της ποικίλη κατασκευαστική αυθαιρεσία σε δάση. Τώρα, για πολλοστή φορά, επιδοκιμάζει την προηγούμενη απουσία της.

Αντικείμενο των καταλογισμών θα μπορούσε να είναι η άμεση, ακριβής, πλήρης, σαφής και ανεξαίρετη αποδοκιμασία των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων» σε δάση και δασικές εκτάσεις. Αντ’ αυτού επιλέγεται η διατήρησή τους, με τη δεσπόζουσα σκέψη ενός  ποικιλόμορφου και πολυποίκιλου κόστους!

Περιεχόμενο των καταλογισμών είναι οι ανεπαρκέστατες έννομες συνέπειες διατηρήσεως των «οικιστικών πυκνώσεων», υποκείμενες και αυτές (ως έννομες) στη βεβαιότητα της μελλοντικής εξαλείψεώς τους. Δυστυχώς, αγνοείται παντελώς από τη Διοίκηση τόσο το Σύνταγμα (άρθρα 24 και 117 § 3), όσο και η υπάρχουσα μέχρι σήμερα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνέπειες των καταλογισμών είναι στην ουσία οι συνέπειες των μη καταλογισμών. Η ουσιαστική αποδοκιμασία των «οικιστικών πυκνώσεων» απουσιάζει. Περισσότερο επικίνδυνο φαντάζει το χρονικό βάθος της επιδοκιμασίας τους (25 ή 40 χρόνια). Με την ύστερη σκέψη μιας επαναλαμβανόμενης κοινωνικής υπαιτιότητας.

Αναμένοντας, μετά τη συζήτηση, την έκδοση της αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας …

Τα στοιχεία που υπάρχουν στο δημοσίευμα «Πολεοδομικό χάος αναδεικνύουν οι δασικοί χάρτες» (της Μάχης Τράτσα, www.tovima.grπροσφέρουν μια διαυγή εικόνα των παραλογισμών και καταλογισμών στο πεδίο των δασικών χαρτών.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 10.12.2018

Διαβάστε επίσης:
– Ανισοσκελές … ισοζύγιο
Μάτειος Ίππος
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Της ύβρεως ή Κόρος ύβριν τίκτει
Της κραυγής
Της Σιωπής
Μισός αιώνας πράξεων χαρακτηρισμού. Μια διαρκής παρακαμπτήριος
Το ΑΚ 1057 στα δάση. Ειδοποιία και «οικιστικές πυκνώσεις»
Δείγματα και Δήγματα αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς
ΠΡΟΔΗΛΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ
Το ΣτΕ για τις «οικιστικές πυκνώσεις»
Παρέμβαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις»
ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «Οικιστικές πυκνώσεις»
Στην κυριολεξία και μεταφορικά πυρκαγιές
Αριστεία και ισότητα στα δάση
–  Γούρνες: Φυσικές και νομικές
–  Η συνεχιζόμενη ιδέα των πυκνώσεων
–  ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (I) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (II) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
Στην «κοσμογονία» των δασικών χαρτών: Και πάλι βελτιώσεις
Επανακαθορισμοί στους δασικούς χάρτες
Αναρτήσεις δασικών χαρτών
Τάξη στα δάση και έννομη τάξηΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: